Kremasta pita sa limunom

  • flan_freme_caramel
  • flan_freme_caramel
  • flan_freme_caramel
  • flan_freme_caramel
Sastojci Količina
Kora:
Brašno 130g
Šećer 2 kašike
Izdašan prstohvat soli
Puter 125g
Voda 3-4 kašike
Fil:
Bello organic mleko 350ml
Šećer 130g
Gustin 70g
Sok od limuna 1/2 šolje
Žumance 3 komada
Puter 60g
Narendana kora limuna
Bello organic kisela pavlaka 1 čaša

Po želji: slatka pavlaka ili šam od belanaca ili prah šećer

Način pripreme

1

Kora

izmešati brašno, šećer i so, pa utrljati hladni puter isečen na kockice u tako dobijenu smesu. Dodavati kašiku po kašiku vode, kako bi se dobila kugla testa, koja ne treba da bude sasvim glatka. (Sve ovo može da se uradi u blenderu, ali ne treba dugo mesiti, već samo u par okretaja, tek da se sjedini). Uviti testo u providnu foliju i ostaviti u frižideru na najmanje 1/2 sata. Testo razvaljati u krug prečnika 30cm, pa ga utisnuti u okrugli pleh prečnika 24 cm, prekrivajući dno pleha i bočne ivice. Preko ovako formirane kore staviti papir za pečenje, pa onda posuti zrna pasulja ili kuglice za pritiskanje testa. peči u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, pa skinuti papir sa zrnevljem ili kuglicama. Nakon toga peći još 12 minuta. Izvaditi koru i ohladiti je sasvim.

2

Fil

250ml mleka staviti u šerpu, dodati šećer i staviti da proključa. U činiji izmešati gustin, sok od limuna, 100ml mleka, žumanca. Kada provri, vrelo mleko preliti preko smese sa žumancima i gustinom (nikako obrnuto). Izmešati, pa sve vratiti u šerpu i kuvati na umereno jakoj vatri, neprestano mešajući. Pred kraj dodati narendanu koru limuna. Kuvani fil izručiti u činiju, pa prekriti providnom folijom tako da sasvim prijanja preko fila. Ostaviti da se ohladi. Kada je smesa prohlađena, dodati kockice putera, muteći mikserom. Nakon toga, usuti kiselu pavlaku i mutiti dok se ne dobije gladak, svilenkasti fil. Fil usuti preko ohlađene kore i poravnati. Ostaviti u frižideru da se ohladi, pa ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šamom od belanaca ili posuti prah šećerom.

Recept preuzet sa bloga kuhinjazaposlenezene.blogspot.rs