Jagoda milkšejk

  • flan_freme_caramel
  • flan_freme_caramel
  • flan_freme_caramel
Sastojci (za dve osobe) Količina
Bello Organsko mleko 250 ml
Sladoled od jagoda 500 ml (oko 5-6 punih kašika)
Crna čokolada 100 g
Ulje 1 kašika
Suvi keksići nekoliko (za dekoraciju)
Slatka pavlaka 250 ml
Lisnato testo 1 tabla od 250 g

Način pripreme

1

Čaše stavite u frižider da se hlade. Keks ugrubo usitnite, a možete da koristite i mleveni.

2

Prvo spremite krofnice od lisnatog testa. Lisnato testo ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrzne pa ga istanjite oklagijom na debljinu oko 1 cm. Oštrom okruglom modlom (prečnika oko 3 cm) vadite kolutove, pa manjom modlom probušite sredinu. U šerpicu sipajte ulje, oko 2 -3 prsta visine pa stavite na srednje jaku temperaturu da se zagreje, samo pazite da ga ne pregrejete jer će vam krofnice goreti. Kada se ulje zagreje, ubacujte krofnice od lisnatog. Nemojte pretrpavati šerpicu jer ćete sniziti temperturu ulja. Pržite do zlatne boje. Vadite ih na tanjir sa papirnatim ubrusom da se ocede od viška ulja. Ostavite da se u potpunosti ohlade.

3

Kada su se krofnice ohladile, otopite 80 g čokolade sa uljem na laganoj vatri. Gledajte da to radite u nekoj posudi u koju ćete posle moći da umočite vrh odabrane čaše. Sklonite sa ringle pa ubacite preostalih 20 g čokolade, promešajte i sačekajte da se dodata čokolada otopi. U drugu činijicu sličnog prečnika ili na tanjirić, sipajte usitnjeni keks. Vrhove čaša umočite u čokoladu, pomozite čokoladi da se malo slije niz čašu pa umočite u usitnjeni keks. Stavite čaše u frižider dok ne umutite šejk. U preostalu čokoladu umačite krofnice, ređajte ih na tanjir obložen papirom za pečenje pa stavite u frižider da se čokolada stegne. Za to vreme, slatku pavlaku izvadite iz frižidera i umutite u čvrst šlag.

4

U blender stavite sladoled, pa miksajte uz dolivanje malo po malo mleka do željene konzistencije. Sipajte u čaše, dekorišite slatkom pavlakom pomoću šprica ili kašike, pospite mrvicama keksa, a krofnice ili zabodite u šlag ili na slamčicu.

Recept preuzet sa bloga Prsohvat soli