Flan / Crème caramel

  • flan_freme_caramel
  • flan_freme_caramel
  • flan_freme_caramel
Sastojci Količina
Bello organic mleko 5 Šolja
Vanila 1 mahuna vanile ili pola kašičice ekstrakta
Kristal šećer 175g
Jaja 3 veća domaća jaja + 2 velika žumanca
Maslac za podmazivanje kalupa

Način pripreme

1

U šerpicu sipajte mleko i ekstrakt vanile pa stavite na ringlu, sačekajte da proključa, sklonilte sa vatre, i dodajte 85 g šećera, promešajte i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

2

U međuvremenu, u drugu šerpicu, stavite ostatak šećera i 4 kašike vode pa na srednje jakoj vatri sačekajte da se pretvori u karamel. Sklonite sa vatre i sipajte na dno 6 kalupa (koje ste prethodno namazali puterom).

3

Vratiti šerpicu sa mlekom na ringlu da provri a u međuvremenu u vatrostalnoj posudi dobro umutite jaja i žumanca. Toplo mleko lagano ulijte u jaja stalno mešajući a onda tu smesu raspodelite u keramičke posudice gde ste izlili karamel. Keramičke posudice stavite u dublji pleh, sipajte vrelu vodu pored i stavite u rernu na 160 stepeni i nekih 40 minuta odnosno kad nož koji probodete kroz sredinu izađe čist - gotovo je. Posudice izvadite iz pleha, sačekajte da se prohlade, prekrijte alu folijom i stavite preko noći u frižider a onda ih sledećeg dana prevrnite na dublje tacnice i servirajte uz crni čaj sa malo mleka.

Savet: Pre nego što prevrnete kolač na tacnicu nožem pređite po rubu posudice da se lakše odvoji od iste.

Recept osmislila jaukuhinji.com